Hypnose en Hypnotherapie

Wat is hypnose?  

Bij hypnose en hypnotherapie denken sommige mensen aan een hypnotiseur die je in een soort diepe slaap brengt, waarin je alles zou doen wat hij je vertelt te doen. Dit is echter televisiehypnose, bedoeld als publiek vermaak, en heeft niets te maken met de hypnose zoals die in de medische wereld wordt toegepast.

Hypnose of trance is niets anders dan een vorm van sterk geconcentreerde aandacht, terwijl u diep ontspannen bent. Zoals bijvoorbeeld wanneer u dagdroomt of helemaal opgaat in een boek of film. Deze alledaagse vorm van trance kent iedereen. In hypnose richt je je aandacht  ‘naar binnen’  terwijl je tegelijkertijd kunt volgen wat er in je omgeving gebeurt.

Wat is hypnotherapie?  

Hypnotherapie is van oudsher een medisch vak. Zo wordt hypnose onder andere ingezet bij pijnbestrijding en lichamelijke gevolgen van stress. In de huidige vorm van hypnotherapie wordt gewerkt met hypnose en moderne therapeutische gesprekstechnieken. De therapie bestaat uit gesprekken met een therapeut waarbij u gebruik leert maken van hypnose.

Darmmanagement bij PDS; hypnotherapie bij prikkelbare darmen.

 In de therapie leert u trance of hypnose te benutten om uw klachten aan te pakken. U krijgt oefeningen waarbij u zich bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstelt als een warme, zachte buik, terwijl u heel ontspannen bent. Deze gedachtebeelden hebben invloed op de darmwerking. Veel mensen herkennen dit principe uit het volgende voorbeeld: als je alleen maar dénkt aan je lievelingsgerecht, loopt het water al in je mond. Het gedachtebeeld is voldoende om, in dit geval, uw speekselklierorgaan aan het werk te zetten. Dit vermogen om het lichaam te beïnvloeden met gedachtebeelden is in hypnose nog vele malen groter.

Omgekeerd weten we ook hoe negatieve gedachten en emoties ons lichaam beïnvloeden. Bijna iedereen kent wel een aanval van diarree vlak voor een spannende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een examen. Tijdens de therapie leert u verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen die bijdragen aan algehele ontspanning en ontspanning in uw buikgebied. Bovendien leert u anders met stressvolle situaties om te gaan. Hierdoor zal uw dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen, waardoor verkramping en pijn afnemen.

Het behandelprogramma.  

De behandeling is gericht op:

  • lichamelijk herstel van de klachten; pijnvermindering en herstel van de stoelgang
  • het vergroten van stressbestendigheid en zelfvertrouwen

Het programma bestaat uit een intakegesprek en zes tot dertien vervolgconsulten. Tijdens de intake verzamelt de therapeut informatie over uw beleving van de klacht en over wat u wilt bereiken. Binnen het Darmmanagementprogramma bestaat ruimte voor uw individuele doelen. Om het effect van de behandeling optimaal te laten zijn, krijgt u oefeningen mee naar huis. Uw actieve betrokkenheid is tijdens het gehele programma belangrijk.
 

Hypnose op recept is een documentaire van Mirjam Bartelsman die werd uitgezonden op 28 mei 2018. Het is een mooie illustratie bij bovenstaande informatie.

Share our website