Kinderen met buikpijn

Chronische buikpijn bij kinderen

Ongeveer 5 tot 10% van de kinderen in Nederland heeft last van chronische buikpijn. Ook wel in combinatie met harde of juist heel zachte ontlasting. Een hele vervelende aandoening die vaak veel invloed heeft op allerlei aspecten van het dagelijks leven zoals: stemming, schoolgaan en omgang met andere kinderen.

Bij de meeste kinderen worden er, na onderzoek door de huisarts of kinderarts, geen afwijkingen in de darmen gevonden. We spreken dan van “functionele buikpijn” of van “prikkelbaar darm syndroom“. Bij kinderen met prikkelbare darmen reageren de darmen overgevoelig op allerlei gewone prikkels zoals voedsel, spanning en emoties.

Bij het ontstaan en voortduren van de klachten spelen meerdere factoren een rol. Zoals een familiaire aanleg, bepaalde dieetfactoren, een doorgemaakte buikgriep, sommige karaktereigenschappen en stress in de thuissituatie of op school.

Medicijnen of voedingsadviezen helpen uw kind vaak niet, of onvoldoende. Als ouders krijgt u  vaak het advies dat uw kind er maar mee moet leren leven.

Effectieve behandeling met hypnotherapie  

Al langer is voor volwassenen met PDS in Nederland een effectieve behandeling met hypnotherapie beschikbaar. Uit recent onderzoek van de kinderartsen M. Benninga en A. Vlieger, in samenwerking met hypnotherapeut C. Frankenhuis, blijkt dat hypnotherapie ook bij kinderen met prikkelbare darmen zeer effectief is. Vervolgonderzoek (2012) toont aan dat 70 tot 80% van de kinderen ook op lange termijn pijnvrij is.

Share our website